Spinazie in de kas

De darmflora + tips voor voeding

03/05/2021

De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in de darmen leven. Dit zijn zowel de goede als de slechte bacteriën. Het is belangrijk dat je darmflora in balans is. Want wist je dat 70% van je immuunsysteem zich in je darmen bevinden?

Als de darmflora niet in balans is kunnen er vele ziektes opspelen. Het zal een tijd goed gaan maar vroeg of laat zal je lichaam beginnen te haperen. Alles wat je in je mond stopt heeft invloed op je darmflora. Het huidige westerse voedingspatroon is nou niet bepaald goed voor ons lichaam en darmflora. In dit voedingspatroon eten we veel zuivel, gluten, bewerkt voedsel, geraffineerde suiker, transvetten en te weinig vezels uit groenten en fruit.

Het is ontzettend belangrijk om onze darmen gezond te houden en de darmflora (de goede darmbacteriën) tevreden te houden. De darmflora van je kind breidt zich steeds meer uit met verschillende stammen bacteriën. De belangrijkste voedingsbron voor darmbacteriën zijn vezels en dan met name fermenteerbare vezels. Fermenteerbaar houdt in dat de goede darmbacteriën de vezels kunnen verteren en gebruiken als voeding.

Je hebt verschillende soorten vezels, namelijk de oplosbare en onoplosbare vezels. We hebben ze beide nodig voor een goede darmgezondheid. De bacteriën eten met name de oplosbare vezels. Dit wordt ook wel de prebiotica of fermenteerbare vezels genoemd. Je kunt ze in veel verschillende soorten voeding vinden. Onoplosbare vezels nemen vocht op in de darmen en geven volume aan de darminhoud. Hierdoor krijg je een goede peristaltiek waardoor je obstipatie kan voorkomen. Onoplosbare vezels zijn een soort van ‘straatvegers’ van je darmen. Door het weinig eten van voeding die juist zo belangrijk is voor de darm(bacteriën) ontstaat er te weinig aan goede darmbacteriën. Deze goede darmbacteriën dragen bij aan een gezond leven en een sterk immuunsysteem.

Een ontlastingsonderzoek kan laten zien hoe het met de darmbacteriën gesteld is. Vaak zie je een tekort aan goede en nemen ‘de slechte’ bacteriën de overhand. Dit kan doordat de goede darmbacteriën uitgehongerd raken doordat ze niet voldoende- of de juiste voeding krijgen. Om die redenen is het belangrijk dat je dagelijks voeding eet die ook echt iets voor je darmen doet. Zo kan je een hele hoop vervelende klachten voorkomen. Je zou kunnen zeggen, hoe slechter je voeding hoe slechter je darmflora en dus eerder kans op ziektes.
Voedingstips voor gezonde darmen:

  • Eet voldoende groenten (volwassenen minimaal 500 gram per dag, kinderen minder omdat dit simpelweg niet haalbaar is). Varieer in verschillende soorten groenten en eet de kleuren van de regenboog. Elke groente heeft weer goede eigenschappen. Eet ook regelmatig fermenteerbare voeding zoals zuurkool.
  • Ook voeding als havermout, lijnzaad, chiazaad en kimchi zijn ontzettend gezond voor de darmen.
  • Eet 2 stuks fruit per dag.
  • Drink voldoende vocht, waarbij minimaal 1,5-2L per dag wordt aanbevolen. Laat water de basis zijn en vul dit aan met (kruiden)thee, versgeperste groentesappen en/of smoothies.
  • Buitenom gezonde voeding zijn beweging en voldoende ontspanning ook belangrijk!

Lukt het om bepaalde redenen echt niet om voldoende van deze voeding aan je kind te geven? Dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een goed supplement. Ook kun je op verschillende manieren proberen die groenten bij je kind naar binnen te krijgen. Als tip wil ik je meegeven om deze te ‘verstoppen’ in bijvoorbeeld baksels of smoothies. Probeer ook de tips eens uit mijn gratis E-book “Moeilijke eters”.

Gezonde groet
Tamara Harberts

Meer berichten..

Onze winkel in Castricum

Onze winkel in Castricum

Nog geen twee jaar geleden hebben we naast onze tuin een eigen boerderijwinkel kunnen openen. Nu hebben we vol trots...

Onze boerderijwinkel

Onze boerderijwinkel

Afgelopen jaar hebben we de kans gekregen om naar een nieuwe locatie te verhuizen. Een prachtige plek, op een...